Ställ in kurs eller planera om?

 

Har ni en kurs inplanerad som ni inte vet om ni kan genomföra på grund av Coronaviruset? Varför inte göra kursen digital? Har kursen ett få antal deltagare som ändå vill delta på kurstillfället fysiskt på plats finns det åtgärder ni kan vidta.

Coronaviruset sprider sig snabbt och många evenemang ställs in runt om i Sverige. Men sitt lugnt i båten, kurstillfället behöver inte gå förlorat. Är det möjligt att göra kursen digital finns det olika plattformar ni kan utnyttja. Om kursen genomförs fysiskt på plats har vi tips på vad ni kan göra för att ta ert ansvar som kursarrangör.

Gör kursen digital med ett webinarium

Ett webinarium är en föreläsning i realtid som sänds via internet. Deltagarna kan se föreläsarens datorskärm och även höra personens röst. Föreläsningen består ofta av en PowerPoint-presentation. Under föreläsningen har deltagarna möjlighet att ställa frågor, ofta via en chatt, som gör genomgången mer interaktiv.

Föreläsaren behöver bara en dator med internetuppkoppling och ett headset. Deltagarna kan ansluta via dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Här är förslag på tre digitala plattformar som kan passa ditt kurstillfälle:

  • Zoom Webinarium, mötes- och chattfunktioner

  • Google Hangout Röst- och videosamtal för upp till 100 personer

  • Webex Webinarium, video-samtal, online-training

Ett annat sätt är att filma kursgenomgången som ni därefter mejlar till deltagarna. Det behöver inte vara en avancerad inspelning och det kan räcka med att bara använda en mobiltelefon. Ett tips är att köpa ett stativ till telefonen för ett proffsigare intryck. Med ett stativ blir bilden stabilare och du kan justera stativet i lämplig höjd till ditt ansikte. Det finns även mikrofoner speciellt anpassade för mobiltelefoner som kan vara värt att köpa in för bättre ljudupptagning.

Tips inför kurs fysiskt på plats

Om kursen har ett mindre antal deltagare och majoriteten av deltagarna vill genomföra kursen finns det åtgärder du kan vidta för att undvika smittspridning. Som kursarrangör är det viktigt att ta sitt ansvar för både er och deltagarnas säkerhet:

  • Skicka ett mejl till deltagarna innan kursens start med uppmaningen att alla som varit i ett riskområde eller som känner av förkylningssymtom ska stanna hemma

  • Köp in handsprit som du placerar ut i lokalen och uppmana alla deltagare att regelbundet tvätta sina händer

  • Om möjligt – placera stolarna i lokalen med större mellanrum till varandra

  • Var noga med att regelbundet torka av ytor i lokalen med desinficeringsmedel

Ett tips är att även informera deltagarna att kursen kan komma att ställas in om Folkhälsomyndigheten ändrar sina restriktioner. Då ger du deltagarna en förvarning ifall att det skulle ske med kort varsel.

Skjut fram kurstillfället

Eftersom ingen av oss vet hur länge Coronavirusets spridning kommer att hålla oss i sitt grepp, det kan röra sig om några veckor till flera månader, så kan det vara en bra idé att skjuta fram kurstillfället i stället för att helt ställa in. Förhoppningsvis stabiliseras läget inom kort och kurstillfällen kan genomföras som planerat.

 

Josephine Lindgren