Att ställa om kursutbudet till ett digitalt format kan känns som en utmaning, men det behöver inte vara så komplicerat. Layali Orientaliska Dansakademi är en av många kursarrangörer som anpassat sitt kursutbud för deltagare på distans. Ann Larsson, ägare och grundare av Layali Orientaliska Dansakademi, berättar om hur de har gjort för att digitalisera sin verksamhet.
Layali Orientaliska Dansakademi har erbjudit danskurser inom olika dansstilar sedan 2007. Verksamheten hade inte tidigare inkluderat onlinekurser men sedan mars 2020 har de gjort sina danskurser tillgängliga online med hjälp av verktyget Zoom. För Layali har lösningen varit att sända en onlineversion av den fysiska kursen som äger rum i danssalen. Alla som anmäler sig till den fysiska kursen får inloggningsuppgifter till Zoom och även tillgång till onlineversionen. Layali erbjuder dessutom onlinekurser separat till ett reducerat pris för de som enbart vill delta på distans. Det fysiska kurstillfället filmas och sänds med ljud och bild via Zoom, så att distansdeltagarna kan vara med hemifrån.
-
Kurstillfället hålls med deltagare både på plats och på distans
-
Alla som anmäler sig till den fysiska kursen får tillgång till onlineversionen
-
Renodlade onlinekurser erbjuds till reducerat pris
En snabb omställning
Layali Orientaliska Dansakademi gjorde en snabb anpassning och började erbjuda onlinekurser direkt när pandemin började breda ut sig i mars. Ann Larsson berättar att tekniken varit den största utmaningen. Att få till en bra bild- och ljudupplevelse för distansdeltagarna har varit en prioritering inom verksamheten. Under de senaste månaderna har Layali jobbat med att förbättra de tekniska lösningarna genom att testa olika mikrofoner och köpa in ny utrustning.
– Vi var väldigt snabba på bollen. Vi kunde börja streama typ omgående men har förbättrat tekniken allteftersom. Vi köpte in en ny laptop, provade två olika mikrofoner, köpte en mixer och till slut en ny kamera också, förklarar Ann.
Positiv respons från kursdeltagare
Den största fördelen med onlinekurser för Layali är att de kan fortsätta med sin verksamhet, även under rådande omständigheter kring pandemin. Dessutom har den positiva responsen från kursdeltagarna varit tydlig:
– Vi har väldigt tacksamma elever som är glada över att de kan följa kurserna även om de är sjuka. Sedan har vi elever som bor på landsbygden och inte har samma kursutbud som i Stockholm som är glada över att de kan följa våra kurser online, berättar Ann.
Ann Larssons tre bästa tips för att göra kurser tillgängliga online:
-
Snåla inte på mikrofon och kamera
-
Använd en bra dator
-
Se till att det finns någon inloggad från din verksamhet som eleverna kan höra av sig till vid strul under sändning
Fördelarna med onlinekurser är många, särskilt just nu då efterfrågan fortsätter att växa. Slutligen menar Ann att även om man saknar erfarenhet och inte funderat så mycket på att hålla sina kurser online tidigare så är det värt att prova:
– Testa! Det är inte så svårt som man kanske tror.